sodan ääniä osa 1 – shaman

Kymmenet venäläiset artistit ovat tavalla tai toisella vastustaneet Putinin hyökkäyssotaa viimeisen vuoden aikana. He ovat tehneet niin siitäkin huolimatta, että musiikillinen toiminta ja ylipäätään elämä Venäjällä on muuttunut vaikeaksi. Keikkoja on peruttu, radiosoitto lakannut ja nimi saattaa päätyä ulkomaalaisten agenttien listalle.

Valitettavasti moni myös pyrkii hyötymään tilanteesta asettaen musiikkinsa ja persoonansa Putinin sodan tueksi. Näiden opportunistien joukossa kovimman ammatillisen nousun on tehnyt Jaroslav Dronov, eli Shaman. Kolmekymppinen mies ei ennen hyökkäyksen alkua ollut mikään tunnettu nimi Venäjällä, mutta tällä hetkellä hänet tuntee jokainen. Tulan alueelta kotoisin oleva laulaja oli yrittänyt läpimurtoa pääkaupungin kirkkaissa valoissa jo pitkään. Hän oli mukana vuoden 2013 Faktor A -ohjelmassa (Venäjän X-Faktor), jossa hän sijoittui kolmanneksi. Seuraavana vuonna hän esiintyi puolestaan paikallisessa Voicessa, sijoitus tällä kertaa toinen. Menestys ei ollut sattumaa, vaan Dronov on kiistatta erinomainen laulaja. Siitä huolimatta Venäjällä, kuten muuallakin, menestys näissä ohjelmissa on yleensä yhtä tyhjän kanssa, joten Dronovkin unohtui kilpailuiden jälkeen vuoksiksi ja musiikillinen toiminta jatkui pääosin coverbändeissä.

Uusi tuleminen, nyt nimellä Shaman, alkoi 2020. Ensimmäinen jonkinasteinen hitti oli elokuussa 2021 julkaistu Uletai (Lennä pois), joka nousi suosioon etenkin TikTokissa. Orastavan menestyksen myötä hänen taustallaan ilmaantui menestyksekäs muusikko ja tuottaja Viktor Drobysh, joka tunnetaan häikäilemättömästä toiminnastaan: etenkin syytökset tekijänoikeuksien rikkomuksista ovat seuranneet häntä tiuhaan. Hän on muuten asunut aikoinaan Suomessakin, toimien 90-luvun lopussa yhden levyn ihmeeksi jääneen Pets-yhtyeen taustalla.

Shamanin ura lähti todelliseen lentoon helmikuussa 2022. Isänmaan puolustajien päivänä 23. helmikuuta julkaistiin kappale Vstanem (Nouskaa). Suurta isänmaallista sotaa muisteleva kappale on pateettisen isänmaallinen hengennostatus sattumalta (?) päivää ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkua. Lyriikoissa sanotaan muun muassa:

Niin kauan kuin elämme ja totuus on puolellamme

Sukulaisemme katsovat meitä ylhäältä

He hymyilivät kuin lapset ja astuivat taivaaseen

Nouse

Lähemmäksi heitä

Muista heitä, jotka menetimme tähän tuleen

Niitä, jotka menivät kuolemaan ei mitalien, vaan vapauden tähden

Tiedän, että tapaamme varmasti vielä

Sankarivainajien muistamisessa ei tietenkään ole mitään pahaa. Vstanem kuitenkin, hyvin putinistiseen tapaan, hyödyntää toisen maailmansodan muistoa nykyisen äärikansallismielisen diskurssin hengessä. Ajankohtaiseen saumaan osunut kappale oli välitön hitti ja tätä kirjoittaessa musiikkivideota on katsottu liki Youtubessa liki 40 miljoonaa kertaa.

Musiikkivideosta on olemassa toinenkin versio, jolla mukana laulaa koko joukko muita sodan kannattajia. Mukana ovat muun muassa Mihailov Stas, Nikolai Baskov, Oleg Gazmanov ja Larisa Dolina. Tässä versiossa mukana on propagandistista kuvamateriaalia Ukrainan sodasta: on liehuvaa Venäjän lippua, itkeviä mummoja ja kiitollisia siviilejä ottamassa vastaan venäläissotilaita. Tämäkin, suoraan sanottuna todella vastenmielinen video, on kerännyt miljoonia katselukertoja.

Shamanin toinen suuri hitti on heinäkuussa julkaistu Ja Russkii, jolla tätä kirjoittaessa on yli 30 miljoonaa katselukertaa. Kappaleen vastaanotto oli erityisen innokasta Telegramin sotabloggareiden keskuudessa.

Olen venäläinen

Kuljen loppuun saakka

Vereni on isältäni

Olen venäläinen ja olen onnekas

Olen venäläinen, huolimatta muusta maailmasta

Olen venäläinen

Veri ja kunnia ovat keskeisitä elementtejä kappaleen lyyrisessä ilmaisussa. Natsikortin pöytään lyöminen on ”hieman” väsynyttä, mutta täytyy siltikin sanoa, ettei tämän tasoinen retoriikka ole hirveän kaukana blut und ehre -meiningeistä. Omaan makuuni paremmin sopiva kappale on koomikko Aleksandr Gudkovin parodia Ja Yzkii (olen kapea), joka vähemmän yllättäen onnistui herättämään ärtymystä sodankannattajien keskuudessa.

Miten Shaman nousi tuntemattomuudesta tähdeksi? Kävikö niin, että hänen musiikkinsa vain orgaanisesti tempaisi sotaa käyvän kansan syvät rivit mukaansa? Ei aivan. On totta, että Shamanilla on todellista suosiota. Hänen keikkansa ovat olleet loppuunmyytyjä ja kappaleet ovat keränneet runsaasti kuuntelukertoja. Shaman on itse selittänyt yllättävän esiin nousemisen johtuneen siitä, että hänellä on ollut vuosia aikaa kypsyä – Jumala kun antaa kunniaa vain sille, joka siihen on valmis. Ja nyt hän vain mielestään sattui olemaan valmis. Kunniaa on kuitenkin todellisuudessa tarjottu aivan muilta, jumalaa huomattavasti epäpyhemmiltä tahoilta.

Shaman on saanut valtavasti markkinointiapua valtion taholta. Hän on vakiovieras sotaa tukevissa isänmaallisissa konserteissa, joista viimeisin järjestettiin helmikuussa Luzhinikin stadionilla. Syyskuussa hän esitti Venäjän kansallishymnin itsensä Putinin edessä häpeällisessä tapahtumassa, jossa juhlittiin (osittain) miehitettyjen alueiden laitonta liittämistä Venäjään.

Kappaletta Vstanem soitettiin Russia-1-kanavan suositussa Verti Nedeli -ohjelmassa. Hieman koomista on, että kyseessä ei ole musiikkiohjelma, ei edes mikään Z-ihmisten levyraati, vaan Dmitri Kiselovin luotsaama ajankohtaisohjelma (btw. Kiseloville toksinen homofobia, lännen haukkuminen ja avoimen militaristinen kiihkoisänmaallisuus ovat aina ajankohtaisia). Ehkäpä kornein tempaus nähtiin marraskuussa kansallisen yhtenäisyyden päivänä, jolloin yli 10 000 ihmistä ympäri maan osallistui tempaukseen, jossa laulettiin kappaletta Ja Russkij. Videosta voi suht helposti päätellä, ettei kyseessä ole mikään Shamanin ihailijoiden spontaani yhteislaulu, vaan varsin isolla rahalla järjestetty markkinointitempaus.

Esimerkkejä Shaminin esiin nostamisesta on vaikka kuinka. Ja Russkij kuultiin televisiossa myös uutena vuotena, heti Putinin puheen jälkeen. Kappale Vyzov (haaste) kuullaan TNT-kanavan samannimisen ohjelman tunnarina. Huomiota on tullut runsaasti myös lehdistössä, eikä ihme. Haastatteluissa Shaman on toistuvasti kannattanut sotaa ja korostanut syvää uskonnollisuuttaan, mikä sopii mediaympäristöön paremmin kuin hyvin. Entä sitten, voisi joku kysyä. Eikö ole normaalia, että suosittu artisti saa palstatilaa ja huomiota televisiossa? Eikö muuallakin nähdä poptähtiä runtelemassa kansallislauluja? Kyllä vain, mutta Venäjä ei tällä hetkellä ole tavallinen maa. Se on hyökkäyssotaa käyvä diktatuuri, jossa kriittiset äänet on pyritty vaimentamaan, ja jossa kansalaisten mielipidettä pyritään aktiivisesti muokkaamaan virallista linjaa tukevaksi. Ja tähän leikkiin Shaman lukuisten muiden kulttuurivaikuttajien kanssa on lähtenyt mielellään. Shaman ja hänen kaltaisensa ovat vallanneet valtion hallussa olevan mediaympäristön, samalla kun huomattavasti lahjakkaammat, mutta ideologisesti sopimattomat äänet on enemmän tai vähemmän siististi siivottu pois.

Aivan vailla ryppyjä ei valtion ja Shaminin rakkaustarina ole sentään ollut. Syksyllä 2022 hänelle tarjoutui mahdollisuus lähteä esiintymään Donbassin miehitetyille alueille. Tästä hän kuitenkin aikataulusyistä kieltäytyi, minkä vuoksi hänen tv-esiintymisensä peruttiin ja myös radiosoiton kerrottiin vähentyneen. Synninpäästö on jo sittemmin saatu, sillä hän esiintyi miehitetyillä alueilla tammikuussa 2023. Näin ollen voittokulku jatkuu. Yksi viimeisistä tekeleistä ilmestyi pari viikkoa sitten. Kappaleessa Moja Rossija (Minun Venäjäni) Venäjä ei ole ihmisoikeuksia rikkova diktatuuri, vaan maailman paras paikka, jossa on helppo hengittää. Kappaleessa todetaan, että tämän maan eteen sitä tekisi aivan mitä vain. Shaman tietää mistä puhuu, hänhän on sodan vuoksi ollut valmis hylkäämään uransa baareja kiertävän coverpumpun laulajana, ja ryhtymään kasoittain rahaa tienaavaksi sotaa käyvän hallinnon äänitorveksi.

Lue lisää:

https://www.kommersant.ru/doc/5771521

https://lenta.ru/articles/2022/08/15/shmn/

https://daily.afisha.ru/music/23746-kto-takoy-shaman-avtor-pesni-ya-russkiy-kak-vypusknik-golosa-popal-v-trendy-yutyuba/

tai katso:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s