Manizha – Venäjän kohuttu Euroviisuedustaja

Venäjän Euroviisuedustaja paikkaa tavoittelivat tänä vuonna Therr Maitzm, 2#Mashi ja Manizha. Puhelinäänestyksen jälkeen voittajaksi selviytyi venäläis-tadžikistanilainen Manizha. Hänen kappaleensa Russkaja zhensina (venäläinen nainen) keräsi noin neljäkymmentä prosenttia yleisön äänistä.

Manizha Sangin syntyi vuonna 1991 Tadžikistanin Dushanbessa. Maassa riehui tuhoisa sisällissota vuosina 1992-1997, jossa kuoli synkimpien arvioiden mukaan jopa 100 000 ihmistä. Moni lähti sotaa pakoon, näiden joukossa myös Sangin perhe, joka vuonna 1994 muutti Moskovaan. Manizha osoitti jo varhain lahjakkuutta musiikin saralla esiintyen lapsena ympäri Baltiaa ja saaden myös kappaleitaan kuuluviin Tadžikistanin radiossa.

15-vuotiaana hän herätti uuden kotimaansa tuottajien huomion ja solmi levytyssopimuksen. Tuottajien toiveistaan hän esiintyi nimellä ”RuKola”, sillä hänen omaa nimeään pidettiin liian islamilaisena. Imagoa muokattiin muutoinkin tavanomaisten popstandardien mukaiseksi.

Muutaman vuoden jälkeen Manizha kuitenkin kyllästyi Rukolaan ja on sittemmin parin bändiviritelmän jälkeen esiintynyt omalla nimellään. Ura on toistaiseksi ollut sangen menestyksekäs ja hän onnistunut keräämään varsin suuren kuulijakunnan siihen nähden, että on näihin päiviin saakka julkaissut musiikkiaan itsenäisesti ilman suurten levy-yhtiöiden resursseja. Musiikissaan Manizha yhdistelee usein eri genrejä. Tämä näkyy myös hänen euroviisukappaleessaan, jossa hyödynnetään sekä hiphopia että kansanmusiikkia. Teemaltaan feministinen kappale ylistää venäläisten naisten vahvuutta ja kehottaa olemaan välittämättä seksististä asenteista ja ulkonäköpaineista.

Every Russian woman needs to know
You’re strong enough, you’re gonna break the wall 
Every Russian woman needs to know
You’re strong enough, you’re gonna break the wall 

Kappale aiheutti nopeasti kohun, jonka mittasuhteet saattaisivat naurattaa, jolleivat ne kertoisi surullista kieltään venäläisen yhteiskunnan synkimmistä puolista. Pian karsintavoiton jälkeen Venäjän ortodoksinaisten liitto julkaisi avoimen kirjeen, jossa se vaati kieltoa kappaleen musiikkivideolle, sekä uutta edustajaa Manizhan tilalle. Perusteluna oli, että kappale yllytti vihaan miehiä kohtaan ja oli omiaan murentamaan perinteisiä perhearvoja. Myös sotaveteraaneille omistettu sivusto Veteranskie Vesti kehotti tutkintakomiteaa aloittamaan kappaletta käsittelevän prosessin. Vastaavanlaisia vetoomuksia nähtiin myös lehdissä ja etenkin sosiaalisessa mediassa.

Kohussa tuskin oli ainoastaan kyse kappaleesta itsestään. Vuonna 2013 Venäjällä voimaan astui ”homopropagandan” esittämisen alaikäisille kieltävä laki. Laveasti ja monitulkintaisesti kirjoitettu pykälä tarkoittaa, että kaikki myönteiseksi tai edes neutraaliksi tulkittava puhe ”ei-perinteisistä sukupuolisuhteista” on tulkittavissa homouden mainostamiseksi alaikäisille, ja siten rangaistavaksi. Vuonna 2017 puolestaan parisuhdeväkivalta poistettiin rikoslaista. Ongelmaa ei kuitenkaan voi vain vaieta kuoliaaksi. On arvioitu, että vuosittain Venäjällä on noin 16 miljoonaa parisuhdeväkivallan uhria. Manizha on vuosien ajan toiminut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhujana sekä kampanjoinut aktiivisesti naisiin kohdistunutta väkivaltaa vastaan. Valitettavasti nämä ovat seikkoja, jotka suuresti ärsyttävät monia Venäjän konservatiiveja aina maan ylintä johtoa myöten.

Vaikka komitea muutaman päivän jälkeen tulkitsikin kappaleen lailliseksi, on Manizhan tapaus valitettavan tyypillinen esimerkki Putinin hallinnon tavoista jarruttaa ihmisoikeuksien kehitystä. Usein retoriikassa vedotaan nimenomaan perinteisiin perhearvoihin, jotka perustuvat heteronormatiivisille oletuksille. Puuttuminen perinteisiin perherooleihin – esimerkiksi parantamalla naisten tai seksuaalivähemmistöjen asemaa – tulkitaan herkästi länsimaiseksi rappioksi, jollaista Venäjällä ei kaivata. Huuruisimmissa arvioissa feminismin ja seksuaalivähemmistöjen tuen taustalla on nähty olevan jopa jonkinlainen Venäjän horjuttamiseen tähtäävä lännen salaliitto.

Putinilaista sovinismia ja konservatismia turvatessa sotaveteraanit ovat oiva keppihevonen, ovathan he Venäjällä erittäin arvostettu kansanryhmä. Valitettavasti usein heitä käsitellään ikään kuin homogeenisenä kollektiivina, jonka suuhun voidaan laittaa mitä tahansa mielipiteitä tilanteen niin vaatiessa. Tässä tapauksessa se oli Venäjän Euroviisukappaleen tuomitseminen. Rohkenen epäillä, että kovinkaan moni Venäjän yhä harvalukuisemmaksi käyvästä veteraanien joukosta on henkilökohtaisesti ottanut maan Euroviisukappaleen sydämensä asiaksi.

Kohusta huolimatta Manizhan valitseminen Venäjän edustajaksi kertoo, että lopulta vain harva suhtautuu asioihin näin puupäisesti. Maan poliittinen eliittikään ei halua (tällä kertaa) mennä liian pitkälle. Euroviisuedustajan vaihtaminen aiheuttaisi eittämättä suurta kohua ympäri Euroopan, eikä asiassa olisi paljon voitettavaa. Todennäköisesti tässä tapauksessa haluttiin kokeilla kepillä jäätä ja tarkastella millaisia reaktioita kappaleen kritisointi herättää. Samalla oli hyvä tilaisuus muistuttaa kansaa putinismin arvoista.

Manizhan esitystä Euroviisuissa voi seurata 18. toukokuuta, pandemian niin salliessa.

Lue lisää:

Haukka, Inka. ”Yllyttää miesvihaan” – Venäjä tutkii maan euroviisuedustajan kappaleen sanoitukset. YLE 19.3.2021 https://yle.fi/uutiset/3-11845213

Sinelshikova, Jekaterina. Meet Manizha, Russia’s choice for Eurovision 2021. Russia Beyond 11.3.2021 Jekaterina https://www.rbth.com/arts/333514-manizha-russian-eurovision-2021

Russia’s Eurovision entry to be investigated for ’illegal’ lyrics. The Guardian 18.3.2021 https://www.theguardian.com/world/2021/mar/18/russias-eurovision-entry-to-be-investigated-for-lyrcs

Apokov, Pjotr. Кто пишет тексты Маниже и Меган. RIA Novosti 11.3.2021.

http://domesticviolence.ru/en

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s