Alla Pugatšova – elävä legenda

Moskovassa vuonna 1949 syntynyt muusikko Alla Pugatšova jos kuka on venäläisen viihteen ikoni ja elävä legenda. Hänen asemaansa venäläisen populaarikulttuurin kentässä voisi ehkäpä verrata Vesa-Matti Loirin Suomessa nauttimaan liki järkähtämättömään arvostukseen. Pugatšova on moniulotteinen hahmo, joka viihdyttää yleisöään paitsi taiteellaan, myös yksityiselämänsä värikkäillä käänteillä.

Pugatšova Muusikkona

Pugatšovan musiikillinen aktiivisuus alkoi jo hyvin nuorena. Hän julkaisi ensimmäinen kappaleensa ollessaan vasta 16-vuotias ja kiertue elämäkin alkoi jo vuotta myöhemmin. Mikään lapsitähti hän ei kuitenkaan ollut, vaan läpimurto antoi odottaa itseään liki vuosikymmenen verran. Suursuosioon Pugatšova nousi vuonna 1975 esiinnyttyään Bulgariassa festivaaleilla, joka myös televisioitiin Neuvostoliittoon. Hänen tapahtumassa esittämänsä kappale Harlekiini saavutti suuren yleisön suosion, sekä herätti levy-yhtiö Melodijan kiinnostuksen. Melodija oli koko laajan neuvostomaan ainoa levy-yhtiö, jonka suosioon pääsy oli oleellista menestystä tavoittelevalle artistille. 1977 yhtiö julkaisi Pugatsovan ensimmäisen sooloalbumin Зеркало души (”sielunpeili”), joka vahvisti hänen asemansa uutena kansansuosikkina.

Alla Pugatšovan albumin kansi
Pugatšovan debyytti albumi ilmestyi vuonna 1977

Sittemmin albumeita on ilmestynyt laskentatavasta riippuen noin 20–30 kappaletta. Vaikka viime vuosina tahti on hidastunut, ei hän kuitenkaan ole jättänyt esiintymislavoja. Sen sijaan hän on muiden elävien legendojen tavoin tehnyt säännöllisin väliajoin toistuvia jäähyväiskiertueita, vain palatakseen uudelleen estradille.

Pugatšova on musiikissaan onnistunut erinomaisella tavalla yhdistämään länsimaisen popmusiikin estetiikkaa ja maneereja slaavilaisiin melodioihin. Esiintyjänä häntä voisi kuvata melodramaattiseksi – hänen kappaleensa ovat useimmiten täynnä eläytymistä ja elämää suurempia tunteita. Tarkkoja tilastoja venäläisestä levymyynnistä on varsin vaikea löytää. Kuitenkin pientä osviittaa hänen suosiostaan antaa se, että jo vuonna 1997 hänen raportoitiin myyneen yli 250 miljoonaa albumia!

Pugatšova on jokseenkin tunnettu nimi myös Suomessa. 1980-luvulla hänen albuminsa Soviet Superstar myi Suomessa peräti yli 50 000 kappaletta. Iso osa hänen suosiostaan selittyy latvialaisen alkuperän omaavalla kappaleella Miljoona Ruusua, jonka Pugatšova oli levyttänyt venäjäksi vuonna 1982. Suomessa kappaleen tulkitsi ikimuistoisesti Vera Telenius vuonna 1984. Kappaleesta tuli valtavan suosittu, mikä tuskin on sattumaa. Musiikkitieteilijä Pekka Gronow onkin arvioinut kappaleen suosion kertovan omaa kieltään Suomen ja itäeurooppalaisen kulttuurin välisestä yhteydestä. Kappale oli suosittu Slovakiassa, mutta ei Tsekissä. Niin ikään se oli hitti Puolassa, ei kuitenkaan Saksassa. Virolaisia kappale ei puolestaan innostanut kuten suomalaisia. Suomalaisiin slaavilainen melankolia tunnetusti uppoaa hyvin, minkä voi helposti havaita kuuntelemalla nykypäivänkin pop-iskelmä hittejä.

Vaikuttajana

Suuren suosionsa vuoksi Pugatšovalla on ollut myös mahdollisuus toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana. Näkyvimpiä esimerkkejä tästä oli vuoden 1986 Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkipyykki, jolloin hän oli mukana järjestämässä suurta hyväntekeväisyyskonserttia uhrien avustamiseksi. Ajoittain Pugatšova on kritisoinut maansa johtoa, mutta kaikesta huolimatta presidentti toisensa jälkeen on suhtautunut häneen positiivisesti, ja hänelle onkin myönnetty lukuisia valtiollisia tunnustuksia. Arvostuksesta kertoo paljon se, että hänen 70-vuotisjuhlakonsertinsa järjestettiin Kremlissä. Vaikka Pugatšova ei olekaan kovin aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, antaa hänen ikoninen asemansa hänen mielipiteilleen painoarvoa. Hänet on takavuosina jopa rankattu maan toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi!

Pugatšova ja Putin
Vuonna 2014 Putin myönsi Pugatšovalla mitalin ansioista isänmaan hyväksi (Орден «За заслуги перед Отечеством)

Median suosikkina

Värikäs viihdetaiteilija on myös venäläisen sensaatiolehdistön suosikki. Erityisesti hänen perhesuhteitaan on puitu tiuhaan. Tytär Kristina Obrakaite syntyi ensimmäisestä liitosta liettualaisen sirkustaiteilija kassa, ja on niin ikään suosittu artisti Venäjällä. Kaiken kaikkiaan Pugatšova on ollut naimisissa viidesti. Erityisesti avioliitto kuuluisan poptähden Filip Kirkorovin kanssa oli lehtien suosikkiaiheita vuosien ajan. Nykyisin hän on naimisissa kolmisenkymmentä vuotta nuoremman koomikko Maxim Galkinin kanssa. Pariskunnalla on kaksi sijaissynnyttäjän avulla alkunsa saanutta lasta.

Pugatsova on toki myös tuttu tv:stä. Hän on toiminut itseoikeutetusti tuomarina Venäjän Xfactorissa. Lisäksi hän on toiminut juontajana tai vierailijana lukuisissa muissa musiikkiaiheisissa ohjelmissa, samoin kuin erittäin suosituissa uudenvuoden TV-juhlissa.

Venäjän X Factor
Pugatšova toimi X Factor juontajana vuosina 2011-2013

Filmitähtenä

1970-luvun lopulta lähtien Pugatšova on laajentanut repertuaariaan myös valkokankaan puolelle. Toisin kuin monet muut julkkikset, Pugatšova ei ole noussut elokuvien tähdeksi ainoastaan kuuluisuutensa turvin, vaan hänellä on myös näyttelijän koulutus.

Hänen elokuvistaan suurin osa on saanut laimean vastaanoton. Ainoastaan musikaali Женщина, которая поёт (Nainen, joka laulaa) on saanut osakseen kiitoksia. Tässä suhteessa Pugatšovaa voidaankin verrata esimerkiksi Madonnaan, jonka filmografia niin ikään jättää hieman toivomisen varaa diskografiaan verratuna. Itse näyttelemisen lisäksi Pugatšova toimi 1980-luvun lopussa Moskovalaisen teatterin taiteellisena johtajana.

Nainen, joka laulaa vuodelta 1979

Ja yrittäjänä

Kaiken muun ohessa Pugatšova on kokeillut siipiään myös liiketoiminnan parissa. Hänen nimeään kantavan tuotemerkin alla on myyty muun muassa hajuvettä ja kenkiä. Lisäksi hän on perustanut omaa nimeään kantavan radioaseman sekä perustanut erinäisiä esittäviin taiteisiin keskittyviä kouluja nuorille.

Pugatšova vuonna 2016

Lue lisää:

Goldman, Eleonora. 7 facts about Russian pop diva Alla Pugacheva. Russia Beyond 2.5.2019. https://www.rbth.com/arts/330306-alla-pugacheva-russian-diva

Mattila, Ilkka. Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä. Helsingin Sanomat 18.11.2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s