Leningrad – Venäjän suosituin yhtye

Jos Monetochka on Venäjän suosituin poptähti, on Sergei Shrunovin Leningrad Venäjän suosituin yhtye. Shrunov, tai Shnur, kuten häntä yleisesti kutsutaan, on tullut tunnetuksi pietarilaisen rock/punk/ska/folk-yhtye Leningradin laulajana ja lauluntekijänä. Leningrad oli toiminnassa vuosina 1997-2008 ja uudelleen vuodesta 2010 alkaen. Yhtye ei toki ole ainoastaan keulakuvansa varassa, vaan bändi muodostuu liki kahdestakymmenestä muusikosta. Joukkoon mahtuu muun muassa lukuisia taustalaulajia, saksofonisti, trumpetisti ja tuubisti, perinteisten kitaristien ja basistin lisäksi. Viimeisen 23 vuoden aikana Leningrad on onnistunut saavuttamaan valtaisaa suosiota alatyylisestä ilmaisustaan huolimatta, tai ehkä juuri sen ansiosta.

Venäjän suosituin yhtye esiintymässä
Leningrad esiintymässä Prahassa vuonna 2017. Kuvassa Sergei Shrunov ja Florida Chanturia.

Päällisin puolin Leningradin kappaleet käsittelivät lähinnä päihteitä ja seksiä – Shrunovin mukaan ”elämän hyviä asioita”. Kuvaava esimerkki on yhtyeen viime vuosien suurimman hitin В Питере – пить (Pietarissa juodaan) kappaleen kertosäe:

Rostovissa saat suuret laatat hashista,

Moskovassa voit vedellä viivoja,

Tsejabinskissä kelpaa olla pilvessä,

mutta Pietarissa juodaan!

Lähemmässä tarkastelussa voidaan kuitenkin huomata yhtyeen olevan varsin kantaaottava. В Питере – пить on toisaalta nostalginen ylistyslaulu Pietarin pitkille juomaperinteille, mutta samalla kappale piikittelee Venäjän surullisenkuuluisalle päihdekulttuurille. Tämä tulee ilmi myös kappaleen videosta, joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Ylipäätään Leningrad tunnetaan lähes yhtä hyvin loistavista videoistaan kuin musiikistaan. Videoista katsotuin on Экспонат (näyttelyesine) , jossa naureskellaan pinnallisuudelle, ulkokultaisuudelle ja brändiuskollisuudelle. Tätä kirjoittaessa kappaleella on YouTubessa peräti 164 miljoona katselukertaa, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen katsotuimmista venäläisistä videoista.

Leningradin menestyksen vuoksi Shnurov on saavuttanut Venäjällä lähes koko kansan jakamattoman kunnioituksen. Kansaomaisuutensa vuoksi hän on ns. tavallisen kansan suosiossa, mutta yllättävää kyllä myös eliitti on ottanut hänet omakseen – rivosuinen laulaja on esiintynyt oligarkeille ja juontanut ohjelmia Kremlin kontrolloimassa televisiossa. Löytyypä netin syövereistä jopa video, jossa Vladimir Putinin ex-vaimo Ljudmila tanssii Leningradin musiikin tahtiin. Laaja suosio näkyy myös Shrunovin kukkarossa. Vuonna 2016 hänen kerrottiin tienanneen peräti 11 miljoonaa dollaria. Venäläisjulkkiksista paremmille tienesteille pääsivät ainoastaan jääkiekkoilija Aleksandr Ovetškin ja tennistähti Maria Sharapova.

Eliitin suosiosta ja vaurastumisestaan huolimatta Shrunov on ollut varsin kriittinen maansa johtoa vastaan, etenkin kulttuuripolitiikan ollessa kyseessä. Vuonna 2018 hänet kutsuttiin Venäjän parlamenttiin puhumaan kulttuuriministeriön jäsenille. Puheessaan hän ei suinkaan ylistänyt ministeriön toimintaan, vaan esitti tupakoinnin käheyttämällä äänellään toiveensa koko turhanpäiväisen ministeriön lakkauttamisesta!

Kriittisyys valtaapitäviä kohtaan on kuitenkin rajoittunut lähinnä kulttuurin rajoittamisen vastustukseen ja yleiseen kapinointiin konservatiivisia arvoja vastaan. Shrunov onkin ennen kaikkea taiteilija, joka on laajentanut repertuaariaan myös Leningradin ulkopuolelle. 2018 hän näytteli elokuvassa Я худею (Laihdutan) ja hänet tunnetaan myös osaavana runoilijana. Hän pyrkiikin julkaisemaan päivittäin uuden runon instagramissa. Pääpaino pysynee silti karkeassa, mutta kiistatta tarttuvassa musiikissa.

Lue lisää

https://www.latimes.com/world-nation/story/2019-08-29/how-russias-biggest-rock-star-gets-away-with-speaking-truth-to-power-aka-putin

https://leningrad.top/

http://www.russmus.net/band/116/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s