Monetochka

Venäläisen popmusiikin viime vuosien suurimpia sensaatioita on ollut 22-vuotias Elizaveta Adreevna Gyrdymova.  Paremmin hänet tunnetaan taiteilijanimellään Monetochka (Монеточка), joka karkeasti suomennettuna tarkoittaa kolikkoa. Kaukaa Uralilta, Jekaterinburgin teollisuuskaupungista ponnistava artisti nousi alkujaan kuuluisuuteen sosiaalisessa mediassa. VKontakteen ladatuilla kotikutoisilla videoilla tuolloin 16-vuotias Monetochka esitti sannimaisella äänellään pianon säestyksellä yksinkertaisen tarttuvia kappaleitaan. Toimivien sävellysten lisäksi kuulijoiden huomio kiinnittyi sanoituksiin, joissa nuori artisti käsitteli satiirisella otteella niin teinikliseitä, venäläistä popkulttuuria kuin myös politiikkaa, mitä voi pitää melko rohkeana ottaen huomioon Kremlin halukkuuden puuttua kriittisiä ääniä esittävien taiteilijoiden toimintaan.

Monetochka esiintymässä Pietarissa
Monetochka esiintymässä Pietarissa

VKontaktessa Monetochkan videot keräsivät nopeasti suurta huomiota, mikä toi mukanaan runsaasti haastatteluita ja muutamia esiintymisiäkin. Kyynisimmät kuitenkin olettivat hänen olevan pelkkä tähdenlento, sillä onhan myös Venäjä saanut oman osansa internet-sensaatioista, jotka unohtuvat nopeammin kuin ovat pinnalle nousseet. Monetochkan muuttaessa Jekaterinburgista Moskovaan opiskelemaan elokuva-alaa moni uskoikin hänen musiikkiuransa jäävän taa.

Tosin kuitenkin kävi, sillä Moskovassa Monetochka ryhtyi yhteistyöhön Viktor Isaevin kanssa, joka on Venäjän viime vuosien menestyneimpiä tuottajia. Yhdessä Isaevin kanssa hän onnistui hiomaan erinomaisista, mutta kenties hieman liian minimalistisista sävellyksistään radiokelpoisia pop-hittejä. Yhteistyön hedelmänä syntyi vuonna 2018 albumi раскраски для взрослых (Väritystehtäviä aikuisille), jota on kutsuttu parhaaksi venäläiseksi pop albumiksi vuosiin. Levyn suurin hitti oli tarttuva Каждый раз (joka kerta), jonka lyriikat antavat hyvän kuvan Monetochkalle tyypillisestä ironisesta tyylistä:

Jos saisin lantin joka kerta, joka kerta kun ajattelen sinua

olisin koditon ulkosalla, olisin köyhin maan päällä

Kappaleessa välinpitämättömyyttä tavoitteleva kertojahahmo esittää olevansa täysin vailla kiinnostusta entistä rakastettuaan kohtaan, mitä hän ei selkeästikään ole omistaessaan koko kappaleen hänelle.

Samanlaista käänteisyyttä löytyy levyn avauskappaleesta Русский ковчег (venäläinen arkki), joka näennäisestä lännelle uhittelustaan ja isänmaallisuudestaan huolimatta päätyy lähinnä irvailemaan Venäjän ylpeydenaiheille:

Missä on heidän öljynsä, missä heidän kaasunsa

Heillä on unisex, mutta meillä kvas, ikonostaasi ja Mihailov Stas

Kappaleessa 90 hän uskaltautuu käsittelemään Venäjän traumaattista 1990-lukua, jonka sekasorrolla ja köyhyydellä nykyinen hallinto usein pyrkii legitimoimaan valtaansa.

90-luvulla ihmiset murhasivat toisiaan,

ja juoksivat alasti ympäriinsä

sähköjä ei ollut missään

vain taisteluja farkuista ja coca-colasta

Samalla hän käsittelee tyypillisiä sukupolvieroja vanhemman väen ja oman ”pumpulissa kasvaneen” ikäluokkansa välillä:

Minä en elä niin huonosti, juon teetä sokerilla

kirjoitan uudella MacBookilla kirjaa surusta

tässä talossa on helppo kirjoittaa kuolemasta

olen kuullut tarpeeksi isäni tarinoita

Albumi oli pitkään Venäjän listojen kärkisijoilla vakiinnuttaen Monetochka paikan etenkin nuoren sukupolven ihailemana poptähtenä. Asema vahvistunee entisestään lähiaikoina, sillä uuden albumin on määrä ilmestyä vielä ennen vuoden loppua.

Lue lisää

https://www.calvertjournal.com/articles/show/6347/liza-monetochka-viral-internet-pop-star-russia

https://meduza.io/en/feature/2018/05/31/a-19-year-old-musician-just-released-the-best-russian-pop-album-of-the-year-seriously

https://www.rbth.com/arts/328716-meet-monetochka-popstar-adult-coloring-books

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s